Какво да видите в Кушадасъ

27 Октомври 2022 г.
„Птичи остров” така се превежда  името на един от най-известните турски курорти – Кушадасъ. Кръстен е на каменния остров, намиращ се до старото пристанище, който наподобява на птича глава.
Курортът е разположен на брега на Егейско море, на около 90 км. от град Измир. 
Чистите и лазурни плажове, прекрасната природа и множеството развлечения, правят Кушадасъ една от най-притегателните дестинации за почивка в Турция. 
Времето тук е подходящо за плаж, не само в пиковия летен сезон, а и през късната пролет и ранната есен, тъй като почти целогодишно, бреговете на острова са огрявани от слънце.  Този период е идеален за почивка, ако желаете да посетите курорта, когато е по-спокойно, а и тогава цените са доста по-ниски. 
По-надолу  ще ви разкажем за едни от най-интересните забележителности в близост до Кушадасъ, които непременно трябва да посетите по време на престоя си.
 
 Ефес 

 
Един от най-известните древногръцки градове, привличащ с красотата и мистичността си хора от цял свят, намиращ се на около 20 км от Кушадасъ. Градът е заселен около 1000 г. пр. н.е. от йонийците и е бил сред най-богатите градове между Близкия Изток и Средиземноморските западни пристанища. По времето на император Август Цезар, градът е бил втори по големина в Източното Средиземноморие след Александрия. Съхранени от древни времена са библиотека, амфитеатър и множество сгради. 
 
 Домът на Дева Мария 

 
Къщата на Дева Мария е разположена в близост до античния град Ефес. Според много историци, Свети Йоан Богослов построява тази каменна къща за Дева Мария и тя прекарва там последните години от живота си. Храмът се смята за свещен както от християни, така и от мюсюлмани.
 
Храмът на Артемида  

 
Храмът на Артемида построен през 800 г. пр. н. е. Той е един от символите на Ефес и едно от седемте чудеса на древния свят. Това е най-големият древногръцки храм от античичността, построен изцяло от мрамор. Колоните му са гравивани с красиви релефни фигури. Разрушен е при пожар през 356 г. пр. н.е., след което отново е възстановен. При готското нашествие от 262г пр.н.е. той е окончателно разрушен и разграбен, като днес на мястото му има една единствена колона, която напомня за отминалото му величие. 
 
Паммукале 


 
Памуккале /в превод ”Замък от памук”/ е един от най-красивите природни феномени в Турция. Горещите извори тук, които съдържат калциев оксид, образуват огромни варовикови формирования във формата на стъпаловидни тераси. Водата е издълбала терасите и в тях са се оформили топли водни басейни с температура на водата около 37 градуса. Изворите на Памуккале притежават лечебни свойства – повлияват добре при сърдечни, кожни, бъбречни заболявания.  Намира се на около 200 км от Кушадасъ.  
 
Остров Самос 


 
Самос е гръцки остров, намиращ се в източната част на Егейско море до крайбрежието  на Мала Азия. Това е един от най-големите гръцки острови с площ около 465 кв. м., известен със своята богата история, приказна зеленина и вкусна местна храна. Островът предлага много възможности за водни спортове, пешеходен туризъм и разглеждане на исторически забележителности. Тук се намира светилището на богинята Хера и пещерата на Питагор. До острова може да стигнете с ферибот от Кушадасъ, като през лятото се извършват около два курса на ден.

Приене


 
Останките на елинския град Приене са разположени на около 40 км от Кушадасъ. Изключително добре запазен е античният театър, впечатляващ със своите размери, както и храмът на Атина. Градът е в своя разцвет межу 300 г. пр. н.е. и 45 г. пр. н.е., като просперира благодарение на пристанищната търговия. След пресъхването на река Меандър, той претърпява упадък. 
 
Полуостров Дилек

 
За любителите на горската свежест и прохлада, препоръчваме разходка до Дилек. Полуостровът се намира на 20 мин от Кушадасъ и е национален парк, защитен от правителството. Паркът очарова посетителите си със своята средиземноморска флора, туристическите си пътеки и прекрасни плажове. Тук се намира Пещерата на Зевс, която е популярна туристическа атракция. Природният резерват предоставя много възможности за спорт на открито – езда, скално катерене, гмуркане, колоездене, конна езда. 
 
Нашите предложения за хотели в Кушадасъ може да разгледате  тук
Всички публикации

Дестинации

Всички дестинации