Пътуване до Турция без сертификат

18 Април 2022 г.
При влизане в Република Турция през сухопътни, морски ГКПП или с железопътен транспорт.
Няма да се изискват документи от лицата, които влизат в страната.
Считано от 03.03.2022 г. отпадат изискванията за предоставяне на сертификат за ваксинация срещу COVID-19; сертификат за преболедуване на COVID-19, отрицателен PCR тест и отрицателен антигенен тест. Отпада и изискването за HES код.

От 13.04.22 за влизане в България от Турция отпадат всички изисквания за предоставяне на сертификат за ваксинация срещу COVID-19; сертификат за преболедуване на COVID-19, отрицателен PCR тест и отрицателен антигенен тест.


При пътуване до Турция по въздух и влизане в страната през ГКПП на аергогарите няма да се прилага карантина спрямо лицата, които изпълнят някое от следните условия:
- удостоверение за получени най-малко две дози (единична доза за Johnson & Johnson) от ваксините, одобрени за спешна употреба от Световната здравна организация или Турция, и че са изминали най-малко 14 дни от поставянето на последната доза;
- удостоверение от официалните власти за преболедуване на коронавирус през последните 6 месеца, считано от 28-мия ден на първия положителен резултат от PCR тест;
- предоставяне на отрицателен резултат от PCR тест, направен най-много 72 часа преди влизане в страната;
- отрицателен резултат от бърз антигенен тест, направен най-много 48 часа преди влизане в страната.

Вътрешни мерки в Турция, считано от 03.03.22:
- Не е задължително използването на маски на открити пространства и в затворени места, където може да се прилага социална дистанция и където има подходящи условия за вентилация.
- Остава задължителното носене на маски в затворени места като училища, болници, кина, театри и други места, където не може да се осъществи необходимата социална дистанция между хората и във всички видове обществен транспорт (включително междуградски), като автобуси, микробуси, маршрутки, влакове, метро, кораби и самолети
- Прекратява се изискването за HES код при посещение на търговски центрове (молове), театри, открити спортни съоръжения, както и при използване на превозни средства за обществен транспорт като автобуси, влакове и самолети. 
Всички публикации

Дестинации

Всички дестинации