Екскурзия Италия – Гурме програма с готварски курс

Вид транспорт: Самолет
Маршрут: София-Болоня-Ферара-Парма-Модена-Сан Марино-Равена-Болоня-София
Продължителност: 5 дни / 4 нощувки
Дати на отпътуване:
от: 0 лв.

Начална Дата Крайна Дата Цена Запитване
 

Каним Ви на неустоимо гурме пътуване с 2 дни готварски курс.
Ще можете да се запознаете с най-доброто от кухнята на региона, а това означава основата на висшата италианска кухня. Всеки ценител ще обогати кулинарната си култура, ще придобие нови умения в готвеното. Същевременно ще можете да се запознаете с историята, културата, архитектурата, изкуството и природните красоти та тази изключително богата област. Много от селищата в миналото са били средища на самостоятелни градове-държави, развили собствена специфична култура, с чиито традиции се гордеят и до днес - Болоня, Парма, Модена и Ферара.
 

За Емилия Романя

Това е най-реномираната област на Италия като кулинарно качество и престиж. Лазаня, паста със сос болонезе, тортелини, капелети, талятели са ястията донесли международна слава на местната гастрономия, наред с продукти като традиционния балсамов оцет от Модена, суровата шунка от Парма, сиренето Пармиджано Реджано /известно като пармезан/, салама Мортадела и още много други. Областта е застлана с овощни градини, произвежда и отлични местни вина. Емилия-Романя днес не е само земеделска област, а преди всичко е един от най-могъщите индустриални полюси в Италия. Достатъчно е да споменем, че тук се произвеждат Ферари и Ламборгини. Екскурзията и кулинарният курс са базирани във Ферара. Този очарователен исторически град ще Ви плени с архитектурата, историята и културата си, както и със спокойния живот на приветливите си жители, това, което италианците определят като „град по човешка мяра“.

 


ПРОГРАМА:

 

ДЕН 1: София - Болоня

Директен вечерен полет с Wizzair София-Болоня. Трансфер до Ферара, настаняване в хотел. Нощувка.
 
 

ДЕН 2: Ферара

Закуска. Кулинарен курс на български език до обяд /включено в пакетната цена/.
Следобед, туристическа обиколка /включено в пакетната цена/ на историческия център на Ферара. Ще видим замъкът на фамилията Д`Есте, катедралата Св. Георги мъченик, площада на кметството с тържественото стълбище, улицата с арките, бул. Корсо Д`Есте с красиви аристократични дворци, най-известният, от които е т.нар. Диамантен дворец, ротондата Фоскини и др. Нощувка.
 
 

ДЕН 3: Парма и Модена

Закуска. Кулинарен курс на български до обяд /включено в пакетната цена/.
Следобед свободно време или по желание /срещу допълнително заплащане/ полудневна екскурзия до Парма и Модена.
Парма

Градът е основан по пътя на древноримския консулски път Вия Емилия през 2 в. пр. Хр. Византийците го наричат Златния град, по време на херцогството на фамилиите Фарнезе и Д`Есте става елегантната Малка столица, днес гордо издига своята марка като Гастрономическа столица, но също и като града на Верди и Тосканини. Жителите са запазили духа на елегантност и добри маниери. Разходка из историческия център на града: пл. Гарибалди с кметството, катедралата и кръщелната, херцогския дворец, разходка из елегантните улици. След като разгледаме Парма се отправяме към Модена.
Модена
Древен град, създаден от етруските, после идват римляните, от средновековието до ренесанса, градът е управляван от Д`Есте, дори става столица на херцогството. Днес е известен с традиционния балсамов оцет със защитен произход, трябва да се изчака около 25 г. при сложна технология за да бъде произведен. Градът се гордее и като родина на световно известни оперни гласове като Лучано Павароти и Мирела Френи. Тук е живял Николай Гяуров, а днес живее и Райна Кабаиванска. Разходка из историческия център, херцогския дворец, катедралата, чието строителство започва през 1099 г., камбанарията, наричана ласкаво „Гирландина“ заради декорациите й, които приличат на гирлянди.
Завръщане вечерта във Ферара. Нощувка.
 
 

ДЕН 4: Равена и Сан Марино

Закуска. Свободно време или по желание /срещу допълнително заплащане/ целодневна екскурзия до Равена и Сан Марино.
Равена
Aнтичен град, където римляните преместват седалището на императора през 402 г. от н.е. През 6-ти век император Юстиниан Велики мечтае да възстанови римската империя и отново Равена е избрана за седалище на Апенинския полуостров. Византийците строят със замах. Градът днес, със своите 170 000 жители пази гордо своето минало и е значим културен, университетски и туристически център. Приютява осем паметника под закрилата на ЮНЕСКО. Ще се разходим из града и ще посетим запазилите златни мозайки църкви от 5 – 6 в. Сан Витале и Св. Аполинарий. Продължаваме към независимата република Сан Марино.
Сан Марино
Републиката отстоява своята независимост от 10-ти век до наши дни. Държавата заема едва 60 км2., извисила се на височина с прекрасен изглед към Адриатическо море. Сякаш ще се пренесем в средновековието. Същевременно Сан Марино е безмитна зона и ще можете да си купите изгодно качествени местни и италиански стоки – сувенири, кожени изделия и мн. др.
Връщане във Ферара. Нощувка.
 
 

ДЕН 5: Болоня - София

Закуска. Напускане на хотела и отпътуване за Болоня. Предстои туристическа обиколка на града /включено в пакетната цена/. Древен град със значима култура и история, тук е основан първият университет в Западния свят още през 1088 г. Запазените му средновековни кули, възпети още от Данте в Божествена комедия, километрите тротоари, покрити с арки са емблематични за града. Елегантен, богат, жизнерадостен, младежки, музикален, носител на богата култура и всепризната кулинарна традиция, този град не може да те остави безразличен. Разглеждане на историческия център, главния площад „Пиаца гранде“, катедралата Св. Петроний, фонтана на Нептун, кметството и двореца на градоначалника /Palazzo Podesta/, средновековните кули – Дели Азинели /97м/ и Гаризенда. Свободно време за разходка из елегантните търговски булеварди. Следобед, посещение на FICO /Fabbrica Italiana Contadina – Италианска Селска Фабрика/, това е тематичен парк, посветен на производството на хранителни продукти и на гастрономията, един от най-големите в света. Паркът е разположен на 100 декара площ, 80 покрити и 20 открити. Присъстват 150 предприятия, магазини и ресторанти. Може да се наеме и велосипед, за да можете да обходите целия парк.
Вечерта трансфер до летището, късен полет до София.
 


 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ

 • Полудневна екскурзия до Парма и Модена с екскурзовод на български език - 65 евро

 • Целодневна екскурзия до Равена и Сан Марино с екскурзовод на български език - 65 евро

 • Самолетен билет
 • Летищни такси
 • Трансфери летище – хотел – летище
 • 4 нощувки със закуски
 • Екскурзовод на български език
 • 2 дни кулинарен курс с професионален готвач на български език
 • Полудневна туристическа обиколка на Ферара
 • Полудневна туристическа обиколка на Болоня
 • Медицинска застраховка /2 лева на човек на ден/
 • Градска такса /city tax/ - 1 евро на човек на ден
 • Разходи от личен характер
 • Допълнителни екскурзии упоменати в програмата

Оферта № Е133

Дестинации

Всички дестинации